tisdag 3 april 2007

Det är farligt att vara ung!

Kokain sprider sig bland yngre

Storstadskokainet ökar och användarna blir allt yngre. Det framkommer i en ny undersökning som presenteras i dag.



Det finns alltmer kokain i landets storstäder. Det uppger polis och socialtjänst i en undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

- För perioden april till september 2006 har många av uppgiftslämnarna rapporterat att både användningen och tillgången på kokain ökat, det har vi inte sett på det här sättet tidigare, säger Linnea Rask, forskningssekreterare på CAN och ansvarig för undersökningen.

- Men även om det finns tecken på en ökning i denna undersökning är det fortfarande inte en av våra vanligare droger.

Det är framförallt i storstädernas förorter och i mellanstora städer som Örebro och Västerås som ökningen sker, menar Jan Westling, kriminalinspektör på Stockholms länskriminalpolis narkotikarotel.

- Det är snudd på var mans egendom numera, såväl i medelklass som i invandrargäng, säger han.

Han berättar att den ökade tillgången gjort att priserna i det närmaste halverats de senaste fem åren.

- Då betalade man 1.500 kronor för ett gram, nu är smittpriset runt 800, säger han.

Undersökningen visar också att många upplever att användarna blir allt yngre. Även det framförallt i storstadskommunerna.

Björn Fries, regeringens narkotikasamordnare, varnar för mytbildningen kring kokain, att det inte skulle vara lika farligt som andra droger.

- Det är minst lika beroendeframkallande som heroin, och lika fysiskt och psykiskt skadligt, säger Björn Fries.

Okunskapen kring kokain måste informeras bort, menar han.

Fries ser gärna att det riktas särskilda utbildningsinsatser direkt till personal inom primärvården och skolan för att komma åt även de "nya" användarna. Även arbetslivet måste informeras.

- Vi har jobbat mycket mot krogarna, men nu måste vi jobba mot de som jobbar på krogarna till exempel.

Börje Olsson, professor och chef för SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, på Stockholms universitet berättar att kokain har funnits som "partydrog" i Sverige ända sedan tjugotalet.

- Men det är ingen stor sak i Sverige, i nästan alla andra europeiska länder är det betydligt vanligare, säger Börje Olsson, professor och chef för SoRAD, Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, på Stockholms universitet.

Hur kommer kokainanvändandet utvecklas i framtiden?

- Det är väldigt svårt att säga. Jag kan inte se någon jätterisk att det skulle bli någon dramatisk ökning på Stureplan. I en internationell jämförelse är det förvånande att kokain ännu inte fått mer fäste i marginaliserade grupper, men sannolikt hänger det samman med att amfetamin haft en dominerande ställning i den svenska missbruksbilden, säger Börje Olsson.

söndag 1 april 2007

"All MTV-kultur är bortskalad"

Fotografen Dante hänger sin första utställning på nya nattklubben Neu. Och vi ser vimmelbilder från Stureplan som vi inte sett dem tidigare.
- Det här är alls inte Stureplan.se, säger Dante.

Ett urval av de drygt tusen bilder som togs mellan 03:00-06:00 under Maj i fjol visas nu i den inre baren på Neu.

Läs mer om Dantes utställning

Den unga fotografen Dante är aktuell med sin första utställning för allmänheten. På nya nattklubben Neu hänger hans vimmelbilder från ett Stureplan som på senare tid urmjölkats på just vimmelbilder. Men glöm det glättiga, nu tar allvaret plats i svartvitt format, allt uppfångat under fjolårets första försommarnätterna.
- Det här är alls inte Stureplan.se, det här är dokumenterat allvar i porträtt- och miljöbilder, säger Dante.
- Jag har gått närmare, tänkt enkelt och skalat bort det moderna, all MTV-kultur. Bilderna är bearbetade på ett sätt som gör dem grovkorniga och ruffiga. Och något sådant är man inte van att se från Stureplanshåll i dag. Personligen har jag velat knyta an till 50-talet och den stora fotografen William Klein, även om man kanske inte kan jämföra min kvalitet med hans.

Vad berättar bilderna för oss?
- Hur det egentligen ser ut på Stureplan. För det har inte bara varit en spin off på vimmel. Jag tror faktiskt bilderna visar djupa sidor hos människor, sidor som de inte visste att hade. Men annars har jag bara velat skildra gatulivet, det finns ingen politik inblandad.

Hur arrangerade är bilderna?
- Inte mycket. I stort har jag bara bestämt platsen för plåtningen.

Nu hänger de mitt i Stureplanssmeten, du vill inte ha en annan publik än den du fotograferat?
- Det är klart att jag först och främst vill visa dem för Stureplanspubliken. Men man behöver inte vara med på bilderna för att känna igen sig. Man känner igen klicken.